Ochii tai sant uluitori
Ei meritã cele mai bune lentile de contact din lume
Lentilele de contact sunt dispozitive medicale, folosite în special pentru corecţia diverselor vicii de refracţie: miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiţie. Plasate pe cornee, lentilele funcţionează ca element optic iniţial al ochiului. Elementele lor de refracţie se combină cu cele ale ochiului, având ca rezultat o vedere bună.
Avantajele purtarii lentilelor de contact :
Acuratetea vizuala
Câmp vizual normal, mult mărit faţă de cazul purtării ochelarilor
Vederea periferică nu este blocată, deoarece nu există ramă
Corecţia optică se realizează în orice direcţie a privirii , deoarece lentila de contact se mişcă odată cu globul ocular
Intotdeauna pupila este centrată în spatele centrului optic al lentilei sunt eliminate aberaţiile
Acuitate vizuală mai bună decât cu ochelari, în special la dioptriile mari
Estetic si medical
Lentilele de contact sunt practic invizibile atunci când sunt purtate
Efectul psihologic si desigur estetic .
Lentilele de contact sunt adesea utilizate pentru schimbarea sau nuanţarea culorii ochilor, cu sau fără corecţia erorilor de refracţie anumite tipuri de lentile color sunt utilizate în aplicaţii mai degrabă medicale decât cosmetice, pentru a crea pupile sau iris artificiale .
Profesie si timp liber
Multe profesii necesită acuitate vizuală foarte bună, iar lentilele de contact sunt cele mai adecvate pentru avantajele lor optice. Fotografii, cei care lucrează la microscoape, telescoape sau alte asemenea instrumente sunt eliberaţi de obstrucţia lentilelor aeriene sau a ramelor de ochelari . Alte categorii cărora li se pretează lentilele: chirurgi, lucrători poştali, agenţi comerciali, sportivi. De asemenea, avantajul cosmetic al lentilelor de contact este foarte valoros pentru cei implicaţi în publicitate , televiziune sau pentru cei care pun în prim plan imaginea personală .
Rol de protectie
Lentila de contact poate acţiona ca o barieră între mediu şi cornee. Există cazuri în care lentilele au prevenit rănirea corneei de către obiecte proiectate sau fluide caustice. În sport, lentilele elimină posibilitatea ruperii sau rănirii nasului de către rama de ochelari în cazul unui impact.
Comparativ cu ochelarii, lentilele de contact nu sunt afectate atunci când plouă, ninge sau în cazul condensului. Lentilele înlătură alte inconveniente ale ochelarilor: alunecarea de pe nas, presiunea asupra urechilor, nasului sau a temporalului. De asemenea, lentilele color sunt mai practice faţă de ochelarii de soare în cazul unor activităţi fizice mai deosebite.
Desigur, lentilele de contact nu sunt lipsite de dezavantaje: manevrare, program de purtare, sistem de întreţinere şi controale regulate pe care trebuie sa le efectuam la medicul oftalmolog .
Descoperă libertatea oferită de lentilele de contact
Cu lentilele de contact Bausch & Lomb te poţi bucura de libertatea de a face tot ce vrei.
Fie că ieşi cu prietenii, faci sport sau arăţi strălucitor la o petrecere, vei vedea schimbarea pe care lentilele de contact o vor aduce în viaţa ta.
Pentru a beneficia la maxim de lentilele tale de contact Bausch & Lomb este esenţial să respecţi indicaţiile aferente duratei şi modului de purtare şi să ai grijă de ele în mod corespunzător.
Produsele pentru întreţinerea lentilelor de
la Bausch & Lomb sunt foarte uşor de folosit şi te ajută să-ţi menţii lentilele curate şi ochii sănătoşi.
Respectând doar câteva reguli de bază pentru o întreţinere simplă şi eficientă, te vei bucura de toată libertatea oferită de lentilele de contact de
la Bausch & Lomb.
Tu şi lentilele tale
Buna îngrijire a lentilelor ajută la menţinerea sănătăţii oculare şi a confortului pe toată durata purtării acestora!
Pentru a te bucura pe deplin de lentilele tale de contact, acestea trebuie să fie în permanenţă curate şi confortabile. Nu purta niciodată lentilele mai multe ore decât cele recomandate de specialistul tău oftalmolog. Dacă, atunci când porţi sau manevrezi lentilele tale de contact, vei respecta regulile de întreţinere din acest ghid, te vei
bucura de o vedere clară, fără probleme.
Verifică-ţi ochii în fiecare zi. Dacă vederea devine neclară, ai senzaţie de disconfort sau ochii sunt roşii, scoate lentilele de contact şi contactează imediat specialistul tău oftalmolog.
Manevrarea lentilelor - primii paşi către libertate
Înainte de a începe...
Întotdeauna, înainte de a manevra lentilele de contact, spală-te bine pe mâini cu apă şi săpun şi şterge-te cu un prosop curat, care nu lasă scame. Acest lucru elimină riscul transferului de murdărie, grăsimi şi bacterii de pe degetele tale pe lentile şi apoi în ochi.
Pregăteşte-ţi lentilele, soluţia de întreţinere şi recipientul la îndemână pentru a-ţi uşura manevrarea.
Încearcă să stai deasupra unei suprafeţe plane atunci când îţi aplici lentilele de contact. Dacă îţi aplici lentilele deasupra unei chiuvete, pune dopul acesteia. Începe întotdeauna aplicarea şi scoaterea cu aceeaşi lentilă, pentru a evita inversarea lentilelor.
Asigură-te întâi că lentila nu este pe dos, verifică marginea care trebuie să fie în sus (formă de bol), nu spre exterior (farfurie). Nu este nici o problemă dacă lentila este pe dos, după aplicare vei simţi doar un uşor disconfort. Scoate-o de pe ochi, clăteşte-o cu soluţie
ReNu® şi aplică lentila corect.
Metoda recomandată de aplicare
1. Este mai uşor să-ţi aplici lentilele dacă le clăteşti în prealabil cu soluţie ReNu®.
2. Acum aşează lentila pe vârful degetului arătător drept / stâng. Pune degetul mijlociu de la mâna dreaptă / stângă pe centrul pleoapei inferioare şi cu degetul arătător de la cealaltă mână trage în sus pleoapa superioară.
3. Privind spre lentilă, pune-o pe zona albă a ochiului.
4. Priveşte în jos, dă drumul cu grijă pleoapei inferioare şi apoi celei superioare. Continuă să priveşti în jos timp de câteva secunde pentru a permite lentilei să se aşeze. Repetă
procedura şi pentru celălalt ochi.
Asa aplicam lentilele de contact .....
Cum scoţi lentilele
1. Înaintea fiecărei manevrări a lentilelor, spală-te bine pe mâini şi şterge-te cu un prosop curat, care nu lasă scame.
2. Priveşte în sus, pune arătătorul de la mâna dreaptă / stângă pe marginea lentilei şi trage lentila în jos de pe partea colorată a ochiului.
3. Fără să priveşti în jos, prinde lentila între degete, dar nu folosi unghiile.
4. Acum scoate lentila ţinând-o între cele două degete.
5. După scoaterea lentilei de pe ochi, clăteşte-o cu un jet de soluţie ReNu® şi aşeaz-o în recipientul umplut în prealabil cu soluţie ReNu®proaspătă. Nu refolosi niciodată soluţia din recipient! Repetă procedura şi pentru celălalt ochi.
Asa scoatem lentilele de contact .....
Curăţarea şi dezinfectarea lentilelor
Întreţinerea lentilelor nu a fost niciodată mai uşoară
Dacă foloseşti lentile de contact care necesită curăţare după fiecare perioadă de purtare, atunci trebuie să respecţi recomandările de mai jos.
Poţi folosi soluţia ReNu® în toate etapele procesului de întreţinere a lentilelor de contact. Această soluţie curăţă, dezinfectează, deproteinizează, păstrează, hidratează şi lubrifiază
lentilele. Păstrează flaconul de soluţie cu capacul închis atunci când nu îl foloseşti
şi nu utliza soluţia după data expirării înscrisă pe ambalaj.
Curăţă în mod regulat cu soluţie ReNu® recipientul de păstrare a lentilelor şi lasă-l să se usuce la aer. Nu clăti şi nu curăţa recipientul cu apă de la robinet. Schimbă recipientul în mod regulat o dată la maxim 30 zile pentru a evita contaminarea acestuia.
Cum să cureţi şi să clăteşti lentilele
Dacă nu foloseşti lentile de o zi (de unică folosinţă), specialiştii oftalmologi recomandă să freci şi să clăteşti lentilele în fiecare zi, pentru a te asigura că toate depunerile şi impurităţile sunt îndepărtate de pe lentile. Mai întâi, pune o lentilă în palmă şi toarnă puţină soluţie ReNu® peste aceasta. Freacă uşor lentila cu degetul pe ambele părţi timp
de aproximativ 20 secunde. Clăteşte apoi lentila de toate impurităţile dislocate cu un jet de soluţie ReNu®. Repetă procedura şi pentru cealaltă lentilă şi lasă apoi lentilele pentru dezinfectare în recipient.
Întreţinerea lentilelor cu soluţia ReNu®
Dezinfectarea lentilelor în fiecare zi îţi protejează ochii de infecţii ce pot fi cauzate de diverse microorganisme cantonate pe lentilele tale.
Dezinfectarea este simplă. Tot ce trebuie să faci este să umpli recipientul cu soluţie ReNu® şi să pui fiecare lentilă în compartimentul corespunzător. Apoi lasă lentilele în soluţie minim 4 ore sau peste noapte. După acest interval, lentilele pot fi purtate din nou fără a mai fi necesară clătirea lor.
Purtarea lentilelor de contact
Specialistul tău oftalmolog îţi va spune pentru câte ore pe zi să porţi lentilele de contact la început şi apoi cum să creşti treptat acest interval până ajungi la numărul maxim de ore de purtare. Nu depăşi acest număr maxim de ore, chiar dacă simţi lentilele foarte confortabile.
Efectuează controale regulate la specialistul tău oftalmolog.
E bine să-ti verifici ochii în fiecare zi ca să te asiguri că vezi clar, că nu ai nici o senzaţie de disconfort, că ochii tăi sunt sănătoşi şi nu sunt roşii.
Dacă apare orice problemă sau simptom descris mai sus, scoate imediat lentilele de contact de pe ochi şi contactează specialistul tău oftalmolog.
Probleme la purtare
Dacă apar următoarele reacţii / senzaţii:
• iritaţie oculară severă
• clipit rapid
• senzaţie de corp străin
• lăcrimare
înseamnă că particule mici de praf sau impurităţi au ajuns sub lentile.
Scoate imediat lentilele de pe ochi, curăţă-le şi clăteşte-le cu soluţie ReNu® şi reaplică-le pe ochi. Dacă senzaţia de iritaţie persistă sau dacă apar alte simptome severe sau neobişnuite, scoate lentilele şi contactează imediat specialistul tău oftalmolog.
Lentilele de contact – ce trebuie să faci şi ce nu
Ce să faci:
Spală-te pe mâini de fiecare dată înainte de a manevra lentilele de contact!
Respectă recomandările şi instrucţiunile specialistului tău oftalmolog!
Utilizează de fiecare dată soluţie proaspătă pentru întreţinerea şi păstrarea lentilelor!
Utilizează recipiente special concepute pentru păstrarea lentilelor de contact!
Ce să nu faci:
NU atinge lentilele cu unghiile!
NU dilua sau refolosi soluţia din recipient!
NU clăti lentilele sau recipientul cu apă de la robinet!
NU împrumuta lentilele la / de la alte persoane!
NU atinge cu degetele, cu lentila sau cu orice alt obiect vârful flaconului de soluţie ReNu®!
Nu există nici un motiv pentru care să nu te machiezi atunci când porţi lentile de contact. Urmează aceste reguli simple care te vor ajuta să-ţi păstrezi ochii sănătoşi:
• machiază-te întotdeauna după ce-ţi aplici lentilele de contact şi demachiază-te după ce le scoţi de pe ochi. Astfel, machiajul nu va veni în contact cu lentilele tale. Nu lăsa demachiantele sau alte produse cosmetice să vină în contact cu lentilele.
• foloseşte un creion dermatograf moale pentru a evita - ca prin exfoliere - produsul să pătrundă în ochi.
• nu folosi produsele pe bază de aerosoli – fixativ, parfum, loţiune după ras sau deodorant – atunci când foloseşti lentilele
de contact. Se recomandă folosirea acestor produse înaintea aplicării lentilelor.
• nu împrumuta la / de la alte persoane produsele cosmetice şi nici lentilele de contact.
• nu te machia în timp ce te afli în mişcare, când călătoreşti cu maşina, autobuzul sau cu trenul.
• dacă ai ochii roşii, umflaţi sau dacă consideri că pot fi infectaţi, nu mai purta lentilele de contact, nu mai folosi produsele cosmetice şi ia legătura cu specialistul tău oftalmolog.
Întrebări frecvente
Cât timp pot folosi un recipient pentru păstrarea lentilelor înainte să fie necesară înlocuirea lui?
*Este de preferat să înlocuieşti recipientul odată la cel mult 30 zile, altfel se pot dezvolta în interior microorganisme periculoase.
Există vreo limită de vârstă pentru portul lentilelor?
*Nu există o limită de vârstă pentru a purta lentile de contact, odată ajuns la adolescenţă, ochii tăi sunt suficient de dezvoltaţi pentru a purta lentile de contact. Atât bebeluşii cât şi vârstnicii pot purta lentile de contact sub supravegherea specialistului oftalmolog. Dacă nu există contraindicaţii medicale oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice vârstă. Specialistul tău oftalmolog îţi poate confirma acest lucru prin efectuarea unui consult. Este normal ca, în timp, ochii oamenilor să se modifice uşor, iar în astfel de cazuri lentilele de contact pot fi ajustate să se potrivească prescripţiei.
Indiferent de nevoia de corecţie sau stilul de viaţă, lentilele de contact Bausch & Lomb îţi oferă soluţia optimă pentru corecţia miopiei, hipermetropiei, astigmatismului sau presbiopiei.
Pot să mă machiez în timp ce port lentile de contact?
*Da, atâta timp cât respecţi câteva reguli simple, cum ar fi să aplici lentilele de contact înainte de a te machia şi să te demachiezi după ce îţi scoţi lentilele. Utilizează produsele cosmetice pe bază de aerosoli (fixativ, deodorant, parfum) înainte de aplicarea lentilelor.
Pot înota în timp ce port lentile de contact?
*Nu se recomandă purtarea lentilelor la înot, pentru că rişti să le pierzi, iar clorul şi microorgnismele din apă se pot depune pe lentilă, crescând riscul de infecţii şi iritaţii oculare. Este obligatorie folosirea ochelarilor de înot, dar pentru mai multe detalii întreabă specialistul tău oftalmolog.
Pot să-mi pierd lentilele de contact în ochi?
*Nu îţi face griji – lentilele nu pot ajunge în spatele ochilor. Dacă lentilele alunecă de la locul lor sub pleoapă, este posibil să ai nevoie de ajutor ca să le repui la loc, dar acest lucru nu-ţi dăunează.
Pot dormi cu lentilele de contact?
*Poţi dormi numai cu lentilele de contact din silicon-hidrogel din familia PureVision® aprobate pentru portul extins sau continuu, deoarece acestea sunt special concepute să permită o bună oxigenare a ochiului în timpul somnului. Nu este recomandat să dormi cu alte tipuri de lentile de contact, deoarece ochii trebuie să „respire” în timp ce dormi, pentru ca tu să te bucuri de confort la purtare şi sănătate oculară tot timpul.
În ce situaţii nu e recomandat să port lentile de contact?
*Specialistul tău oftalmolog te poate informa în ce condiţii este contraindicată purtarea lentilelor de contact.
Se recomandă evitarea mediilor cu temperaturi ridicate, fumul, poluarea şi alţi vapori care pot crea disconfort la purtare şi pot duce la contaminarea lentilelor.
Când trebuie să-mi înlocuiesc lentilele?
*Respectă indicaţiile specialistului tău oftalmolog cu privire la modul de purtare şi înlocuire a lentilelor tale. Este preferabil să-ţi notezi data la care trebuie înlocuite lentilele în calendar. Există mai multe tipuri de lentile de contact, de aceea nerespectarea indicaţiilor prescrise poate creşte riscul iritaţiilor şi infecţiilor oculare.
Indicatii medicale ale lentilelor de contact
Afakia - Lentila de contact inlocuieste puterea optica a cristalinului care a fost indepartat. In acest caz, lentilele de contact sunt de preferat inlocuind ochelarilor care ar fi foarte grei, neconfortabili şi ar cauza numeroase distorsiuni. În prezent soluţia cea mai bună a afacilor este lentila intraoculară, datorită aspectelor optice şi clinice superioare.
Keratoconus - In aceasta afectiune suprafaţa corneei are distorsiuni neregulate ce afectează vederea şi nu poate fi corectată complet cu ochelarii. În general aceşti pacienţi sunt corectaţi cu lentile de contact dure sau semidure, care creează o suprafaţă optică frontală netedă, pentru o vedere bună.
Anizometropia şi anizeiconia - Anizometropia apare în cazul în care erorile de refracţie ale celor doi ochi au diferenţă foarte mare între ele. Anizeiconia apare atunci când există o diferenţă mare între dimensiunile imaginilor de pe retină la cei doi ochi. În ambele cazuri, ochelarii nu pot fi acceptaţi din punct de vedere cosmetic şi al distorsiunilor optice.
Strabism -Strabismul este incapacitatea de a obţine vedere binoculară, de obicei datorită dezechilibrului muşchilor globului ocular. Lentilele de contact elimină dezavantajul lentilelor groase de ochelari ce pot induce efect prismatic nedorit.
Ambliopia - este incapacitatea unui ochi, altfel sănătos, de a obţine acuitate vizuală bună chiar şi cu corecţie. Tratamentul ambliopiei implică de cele mai multe ori acoperirea ochiului bun pentru a stimula “ochiul leneş”. Lentilele de contact speciale cu pupilă neagră blochează vederea ochiului bun, eliminând dezavantajul cosmetic şi psihologic al unui ocluzor.
Aniridia, policoria şi albinismul - Aniridia este absenţa completă sau parţială a irisului. Policoria este prezenţa mai multor pupile într-un singur iris. Albinismul este lipsa pigmentaţiei normalei. Aceste anomalii se corectează cu lentilă de contact color opacă cu pupilă liberă.
Ortocheratologia - Ortocheratologia este procedura prin care se reduc sau se elimină vicii de refracţie prin aplicarea programată a unei lentile de contact dure. În cele mai multe cazuri, o serie de lentile sunt adaptate in încercarea de a modela corneea la o nouă curbură, rezultând astfel reducerea miopiei. După modelarea corneei la gradul dorit, pacientul trebuie să poarte periodic lentile de contact pentru a menţine noua curbură a corneei.
Terapeutic - Lentilele de contact sunt adesea folosite ca lentile bandaj sau lentile terapeutice. În acest caz, o lentilă de contact moale este aplicată pe corneea bolnavă pentru a proteja ţesutul sau pentru a grăbi vindecarea. De asemenea există lentile de contact impregnate cu produse farmaceutice necesare vindecării corneei.
|